Gedragsprotocol

Respectvol omgaan met elkaar

Op Jenaplan IKC Donatushof werken we er iedere dag aan dat iedereen respectvol met elkaar omgaat. Dat betekent dat we mensen in hun waarde laten en elkaar de ruimte geven om te zijn wie we zijn en hoe we willen zijn. Iedereen binnen de leef- en leergemeenschap van onze school levert daar zijn of haar unieke bijdrage aan. Dat geldt dus voor kinderen, ouders, verzorgers, teamleden, stagiaires, directie, externen.

Het document ‘Respectvol omgaan met elkaar’ bestaat uit vier hoofdstukken. Dit zijn vier protocollen, die alle vier het respectvol omgaan met elkaar nastreven, en die in hun onderlinge samenhang veiligheid binnen ons IKC waarborgen. We willen dat iedereen zich veilig voelt binnen de muren van het IKC en op het schoolplein. Daarom is het belangrijk om aan te geven wat ‘respectvol omgaan met elkaar’ inhoudt, we kaders stellen, verwachtingen uitspreken, hoe we respectvol gedrag willen bevorderen en we vaststellen wat consequenties zijn van niet-respectvol gedrag.

Onder ‘respectvol gedrag’ verstaan we de bereidheid en het vermogen om een ander te behandelen zoals je zelf ook graag behandeld wil worden, dat wil zeggen: de ander de ruimte te geven zoals je die ook graag voor jezelf ziet, bereid zijn in je gedrag rekening te houden met de ander en bereid zijn rekening te houden met de grenzen die de ander aangeeft.

Als we dat samen realiseren, kan eenieder onbekommerd zichzelf zijn, zich prettig en veilig voelen, tot zijn recht komen, binnen én buiten de klas, en het beste van zichzelf willen, kunnen en durven geven.

Dit document omvat:

Het meest recente document vindt u hier: Respectvol omgaan met elkaar

Het document omgaan met moeilijk(er) verstaanbaar gedrag is gelinkt aan bovenstaand document.

Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld

Voor alle scholen is het wettelijk verplicht om een meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling te hebben en om te zorgen dat de professionals volgens deze meldcode handelen. 

Het doel van het werken met een meldcode is om signalen op dit gebied zo snel mogelijk te herkennen en zo adequaat mogelijk hulp te kunnen bieden aan kind en gezin. 

De meldcode is een stappenplan, waarmee voor professionals duidelijk wordt hoe zij kunnen handelen en hoe zij de juiste beslissingen kunnen nemen wanneer er vermoedens zijn van huiselijk geweld of kindermishandeling. Jaarlijks worden alle medewerkers geschoold in het werken met de meldcode. Daarnaast is Martine Kersten (intern begeleider) opgeleid tot aandachtsfunctionaris. Zij heeft een adviserende en coördinerende rol bij de uitvoering van de stappen van de meldcode. 

Het protocol rondom kindermishandeling en huiselijk geweld is stichtingsbreed opgesteld vanuit De Linge en is te lezen via onderstaande link. 

Meldcode kindermishandeling